Warning: Use of undefined constant _FILE_ - assumed '_FILE_' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/joost/domains/dagelijksduurzaamdilemma.nl/public_html/wp-content/plugins/delete-all-comments-of-website/delete-all-comments-of-wordpress-website.php on line 13
…pizza laten bezorgen als je vriendin niet thuis eet of rijden met de auto en mee-eten bij een vriend? – Dagelijks Duurzaam Dilemma
Welkom op de website van Dagelijks Duurzaam Dilemma.

…pizza laten bezorgen als je vriendin niet thuis eet of rijden met de auto en mee-eten bij een vriend?

Stel je hebt weer geen zin om te koken en je hebt deze keuze, wat is dan duurzamer?

Wat mannen doen als hun partner niet thuis is.

Volgens Women’s health zijn er 9 dingen die mannen doen als hun partner niet thuis is. Zoals: naakt door huis lopen, lekker lang op de wc zitten, porno kijken, gamen, ongezonde dingen eten, ongegeneerd scheten laten, dezelfde kleren dragen voor een paar dagen, foute comedy’s of vechtfilms kijken. En waarom ook niet? Er zijn toch eigenlijk geen nadelen bij deze activiteiten?

Als je naakt door huis loopt in de winter moet je de verwarming misschien wat hoger zetten. Anders krijg je het toch koud. Maar dezelfde kleren dragen voor een paar dagen scheelt toch ook weer een wasbeurt? En als je langer op de wc zit kun je er misschien nog wel wat extra ontlasting uit persen. Dat scheelt wellicht ook een extra wc-bezoek.

Dus wat mannen doen als hun partner niet thuis is, is nog helemaal niet zo gek als je het bekijkt vanuit milieu-impact? Want minder wassen en minder vaak de wc doorspoelen scheelt water dat daarna ook niet gezuiverd hoeft te worden. Maar hoe zit het eigenlijk met het laten bezorgen van een pizza?

Niets is lekkerder, op een avond dat je vriendin niet thuis eet, om toch niet te hoeven koken en meer tijd over te houden voor één of meerdere van de andere activiteiten uit de lijst. Gewoon een pizza bestellen en laten bezorgen omdat het kan! Dan hoef je zelf ook in ieder geval geen boodschappen te doen voor het eten. Als je daarnaast eigenlijk ook zin hebt in gezelligheid kun je natuurlijk ook overwegen om naar een vriend te rijden met de auto en daar mee te eten. Wat is dan eigenlijk duurzamer?

Milieu-impact pizza laten bezorgen en autorijden

Na kort onderzoek naar de manier van bezorging van eten en de uitstoot van een benzine-auto lijkt de verhouding als volgt:

Een pizza laten bezorgen stoot even veel CO2e uit als 2 km met een benzine personenauto rijden; evenveel als 22 km met de auto qua fijnstof en 45 km qua NOx.

Alhoewel je steeds meer fietsende bezorgers ziet, gebeurt veel bezorging van eten helaas nog met van die stinkende brommers. Die blijken best slecht te zijn als je kijkt naar fijnstof en stikstofoxiden uitstoot. Ook in verhouding tot benzine personenauto’s. Fijnstof en stikstofoxiden zijn schadelijk voor onze luchtwegen en die van dieren, maar ook slecht voor plantengroei. Daarnaast tasten stikstofoxiden de ozonlaag aan, zorgen ze voor smog en zure regen en dragen ze bij aan het broeikaseffect.

Als die vriend verder dan 1 kilometer (2 km totaal, want je moet ook nog terug) van jou vandaan woont, zorgt pizza laten bezorgen wel voor een lagere CO2e-uitstoot.

Vanaf nu kun je jouw keuze wellicht ook baseren op de milieu-impact en/of luchtvervuiling.

Vind je milieuimpact en gezondheid nou belangrijk, dan kies je er misschien wel voor om op de fiets naar die vriend te gaan en groente te eten.

Als de pizza nou ook nog eens met de fiets of een elektrische scooter wordt bezorgt, is ook deze activiteit wellicht nog niet zo slecht voor het milieu.  En ook niet zo slecht voor de lucht die we inademen. De steenoven in het restaurant, waar je je pizza hebt besteld, bakt misschien ook wel meerdere pizza’s tegelijk. Dat is dan toch ook efficiënter dan wanneer je thuis voor één diepvriespizza de oven moet voorverwarmen en afbakken?

Als je de berekeningen en cijfers achter deze vergelijking wilt bekijken, ga je gang!

 

1166

most popular

...korter douchen of minder rundvlees eten?
...spullen goedkoop uit China laten verschepen of lang op internet zoeken naar vergelijkbare spullen uit Europa?
...film kijken via DVD of een film streamen op tv?